top of page

Husk Gallery heeft het genoegen de eerste tentoonstelling van Nathalie Pirotte te presenteren. Pretty Chimeras is een soloshow van de Belgische kunstenares met twee reeksen recente schilderijen, portretten van vrouwen, gemaskerd met een dierenkop, of waarvan de ogen bewust met verf bedekt zijn of zelfs geïntegreerd zijn in de achtergrond.

In Effigies, haar intrigerende vrouwenreeks met dierenkoppen, onderzoekt ze en bevraagt ze duidelijk vrouwelijke stereotypes. Deze dierenmaskers van konijnen, herten en katachtigen reminisceren de chimera, en denkbeeldig vrouwelijk monster samengesteld uit ontverenigbare onderdelen.Door deze dierenkoppen als een soort sticker op vrouwenlichamen te plakken, creëert ze een gewenste vrouwelijke identiteit maar die tegelijkertijd een ilusie is of onmogelijk te bereiken. de afwezigheid van een gezicht of ogen zet de toeschouwer aan tot een eerder picturale beschouwing, die gedwongen wordt om een eerder naar de context dan naar het gezicht te kijken. Het verdiept de focus op de intieme, verborgen kant van het subject.

In Tag Rose (2019), dat behoort tot de recente reeks Tags, wil ze via sterke contrasten een afstand creëeren tussen de klassiek geschilderde figuratieve vrouwenportretten in zwart en wit op de achtergrond, en de gestueel aangebrachte roze pasteuze verfmaterie, die als abstracte tekens een nieuwe ruimte creëeren.De lagen zijn beelden van verschillende aard, die elkaar overlappen en eveneens en doek doen ontstaan vanuit hybridisatie.de tags of highlights, manifesteren zich als abstrakte tekens op de relatief gelikt geschilderde afbeelding van een vrouw als een herinnering aan de act van de schilder, een andere vrouw.

Gecreëerd met de blik van een vrouwelijke kunstenaar, expliciteren de wrouwenportretten zowel erotiek als feminisme.Door mooie en schijnbaar sterke vrouwen te schilderen geeft Nathalie Pirotte de constructie van de vrouwelieke identiteit een centrale rol in haar artistieke oeuvre.

Nathalie Pirotte (°1965, Albertville, ZR) is een belgische kunstenares die woont en wekt in Brussel. Beelden van vrouwen vormen het thema in het werk van Nathalie Pirotte. Gespecialiseerd in gemaskerde portretten , speelt ze met beelden uit de media door middel van knip- en plakwerk en hergebruik.De kunstenares vindt haar inspiratie via Google, in films, in "primitieve kunst", bloemen en planten, de roze kleur, kant her allerlei hybridisaties.Het gaat over een onderzoek naar identiteit, maar okk over het statuut van het medium schilderkunst in het tijdperk van photoshop. Haar figuratieve werk zweeft tussem surrealism en popcultuur, mythologie en porno. de verleiding van haar schilderkunst neemt de vorm van het verleidingspel van een vrouw.

Ingrid Van Hecke Director at Husk gallery

bottom of page